Meziska dolina

FRLESCIMER

0010 Osnovne informacije: ravne

Enonadstropna zidana hiša, delno v L obliki ima lesen nadstrešek z zvonom. Na vrhu nadstreška sta kazalca, ki sta bila nekoč označena s stranmi neba in sta kazala vreme. V prvo nadstropje vodijo pokrite lesene stopnice. Na J in na S strani sta v višini podstrešja večji, oblikovno zanimivi vdolbini. Tak sistem gradnje so menda uporabljali kot požarni zid, da iskra ne bi mogla preskočiti in je bila stavba varna pred požari. "Frlescimer", pozivalnica, klicalnica so različni nazivi za stavbo, ki stoji v središču Leš in so jo zgradili med prvimi rudniškimi obrati.

 
Ob 5. uri zjutraj so zvonili z zvonom, ki je na vrhu stavbe in pozivali rudarje, jih budili, klicali k delu. Rudarji so se morali pred odhodi v jame javiti v pritličnem delu "frlescimra". Tu so jih rudarski pazniki »pozivali« po imenu in priimku. Preden so šli na delo, so skupaj pokleknili in pomolili pred sliko sv. Barbare. Po končanem delu pa so se morali spet oglasiti v tej stavbi, da so pazniki ugotovili, če so se vrnili vsi, če ni prišlo do kakšne nesreče.
V zgornjih prostorih so v času rudnika stanovali pazniki.

Ko so rudniško lastnino razprodajali, so rudarji sliko sv. Barbare nesli v cerkev sv. Volbenka, kjer je še danes. Spodnje prostore so s prostovoljnim delom preuredili v dvorano za kulturne prireditve. V njem je leško kulturno društvo uprizorilo številne igre, obiskovalci pa so prihajali iz cele Mežiške doline. V zgornje prostore so preselili šolo, učenci so začeli tu obiskovati pouk v šolskem letu 1937/38, tu je bila šola do leta 1982. Danes sta v pritličnem delu gostilna in trgovina, v nadstropju so stanovanja in knjižnica. Na južni strani je spominska plošča, ki jo je leta 2003 postavilo KD Leše.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..