Meziska dolina

ŽELEZNIŠKA POSTAJA

0013 Osnovne informacije: ravne

Prvi vlak je peljal skozi Prevalje iz Maribora v Celovec 31. maja 1863. Istočasno so zgradili tudi stavbo železniške postaje, ki stoji na severnem robu naselja. Zidana, visoko pritlična stavba z močno členjeno fasado je enajst-osna stavba z osrednjim rizalitom ter dvema stolpičema, ki sta še posebej rizalitno poudarjena. Bogato neorenesančna profilacija daje stavbi še dodatno kvaliteto. Po njenem vzoru so gradili železniške postaje še v drugih krajih Slovenije.
 

 Nasproti te stavbe stoji pomožni objekt, v katerem sta dva kovinska rezervoarja za vodo. Vsak rezervoar sprejme 45.000 litrov vode. V nadstropju te stavbe so stanovali železničarski uslužbenci. K pomožnemu objektu sodi tudi majhna lopa, v kateri so se do danes ohranili krušna peč, dimnica in bazen za pralnico.

Odkopana zemlja je ob gradnji postaje spremenila podobo okolice. Na tem mestu je bil pred tem breg, strmina, ki so jo morali ročno odkopati, da so napravili dovolj veliko ploščad za postajo in vse "ranžirne" tire. Vodovod so napeljali z Brinjeve gore z zajetjem pri kmetu Uncu. Železniška postaja na Prevaljah je postala pomembno prometno središče v Mežiški dolini, kjer so odlagali in tovorili pošiljke, ki so jih prejemali ali pošiljali preko Štajerske in Koroške naprej po Evropi. Da pa bi se ohranilo vsaj nekaj, so zaselek poimenovali Pri postaji.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..