Meziska dolina

POVHOV MLIN

0006 Osnovne informacije: ravne

Povhov mlin je zidana stavba s šitlnasto streho in tremi prostori v pritličju, kjer so mlini, mlinarjeva soba in delavnica. Vse je skrbno ohranjeno: kamen, les, šitlni, opremljena je mlinarjeva soba. V največjem prostoru, mlinu, so nameščeni trije mlinski kamni, ki jih poganja vodno kolo. Stope so pritlični objekt, zidan iz kamna z dvokapno streho s čopom, krito s šitlni. V sedemdesetih letih 20. stoletja je mlin ovrednoten kot izjemen kulturni spomenik, ki danes predstavlja novo kvaliteto v turistični ponudbi Koroške.

Domača stran


 Mlinarstvo je bilo pred stoletjem in več zelo razširjeno, saj je skoraj vsak kmet mlel žito v lastnem mlinu ob bližnjem potoku. Tudi v Šentanelski reki, kjer je Povhov mlin, jih je mlelo kar nekaj. Povhov mlin je prvič omenjen leta 1845. Kot prvi lastnik je leta 1845 zapisan Filip Tomaž. Mlin je redno deloval vse do leta 1950. V njem pa so mleli za potrebe Povhove družine in okoliških kmetij. K mlinu so speljali sosedovo, Lužnikovo, toplico - topel izvir, ki je omogočil mletje tudi pozimi.

Zadnja v Tomaževem rodu je hčerka Marija, ki je z možem Francem Navršnikom in strokovno pomočjo pristojnih javnih zavodov mlin obnovila. Mlinar Lipš, ki je vodil župljane na Višarje in kiparil, je izdelal svetega Florjana, ki je varoval preužitarsko hišo. Kopijo kipa so tja postavili ob odprtju obnovljenega mlina leta 2005.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..