Meziska dolina

PREGANTHAUZ

0007 Osnovne informacije: ravne

Prvo večstanovanjsko hišo za delavce, »Preganthauz«, so na Prevaljah zgradili v prvi polovici 19. stoletja za potrebe bivanja železarniških in premogovniških delavcev. Postavili so jo na desnem bregu reke Meže, na skrajnem ravninskem delu Prevalj pod Riflovim vrhom. Stavba z značilno arhitekturo angleških delavskih hiš iz 18. in 19. stoletja ima značilne zunanje ganke, po katerih se pride v stanovanja.

 Preganthaus je upodobljen na risbi Prevalj z letnico 1840, ki jo je po predlogi narisal Franc Klemen. V zemljiško knjigo, na parcelni številki 49, pod vložkom št. 17 so jo vpisali leta 1859 kot last Železarne Prevalje, leta 1877 pa je že vrisana tudi na katastrski karti k. o. Prevalje. Hišo so domnevno poimenovali po valjarskem mojstru Josefu Preganthu (1803-1856), ki je tukaj bival z družino.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..