Meziska dolina

Domov Etnološko - kulturne prireditve SREČANJE DRŽAVNIKOV POD NAJEVSKO LIPO

SREČANJE DRŽAVNIKOV POD NAJEVSKO LIPO

lipa Osnovne informacije: ravne

Občina Črna na Koroškem je organizator prireditve srečanja državnikov pod Najevsko lipo.
Na prireditev so povabljeni znani obrazi slovenskega političnega prostora, ki obiskovalce pozdravijo s svojimi nagovori. Raznovrsten kulturni program, ki izhaja iz kulturno-etnološke dediščine okolja, brezplačna malica, stojnice izdelovalcev domačih obrti, so elementi, ki privabijo veliko množico obiskovalcev.
Značilnost srečanja pod Najevsko lipo predstavlja tudi ljudsko rajanje, ki traja vse do poznih večernih ur.

Prvo srečanje državnikov ob Najevski lipi, ki jo zaradi visoke ocenjene starosti imenujejo tudi mati slovenskih lip, je bilo takoj po osamosvojitvi Slovenije, avgusta 1991, odtlej pa prireditev tradicionalno poteka v začetku julija.

Starost Najevske lipe, ki raste pri kmetu Najevniku na Ludranskem vrhu na nadmorski višini 1056 metrov, je ocenjena na preko 780 let. Domnevno je zrasla iz 12 lip in je votla. Njen obseg v prsni višini je okoli 11 metrov, visoka pa je okoli 28 metrov.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..