Meziska dolina

FORMA VIVA na Ravnah na Koroškem

forma_viva_ravne Osnovne informacije: ravne

Leta 1999 je minilo že petintrideset let od takrat, ko je bil na Ravnah prvi simpozij Forme vive. Udeležilo se ga je sedem umetnikov - kiparjev. Med njimi trije Jugoslovani, štirje iz evropskih držav ter po eden iz Kanade in Japonske.

Domača stran

V Kostanjevici na Krki in v Portorožu pa so tovrstne prireditve bile že od leta 1961. Ustvarjene umetnine so danes smotrno razporejene v okolju in vabijo obiskovalce, da prisluhnejo njihovi govorici. Večina skulptur je na območju sedanje občine Ravne - Prevalje (Rimski vrelec pri Kotljah, Ravne na Koroškem, Prevalje in Poljana), po ena pa je v Mežici in Črni na Koroškem.Plastike predstavljajo za občino neprecenjljivo umetniško vrednost, saj kažejo presek svetovnega modernega kiparskega ustvarjanj v zadnjih tridesetih letih.
Nov izziv za kiparje - gradivo: jeklo, okolje urbani prostor - se je na Ravnah stoodstotno posrečil. Ker je jeklo bolj obvljadljivo in bolj smotrno v svojih "grajenih" oblikah in ker so Ravne na Koroškem urbanistično nenavadno mesto, ki se razvija na dveh višinskih ravneh, je seveda zamikalo kiparje, da so se poskusili v povsem drugačnih rešitvah, zlasti s stališča umestitve plastik v že oblikovane mestne prostore. Kovina, natančneje jeklo in železo iz domače tovarne, se je kot voljna snov podalokiparskim zamislim, zato so se skulpture spontano umestile v urbane prostore Raven na Koroškem in bližnjih sosednjih krajev in postale mestotvorne likovne atrakcije in dejavna sestavina v življenju pritličja mesta in njegovih parkov ter drugih zelenih površin.

 

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..