Meziska dolina

RELIEF RUDARJEVA DRUŽINA na Lešah

rudarjeva_druzina Osnovne informacije: ravne

V parku pred šolo na Lešah stoji kip rudarja, delo akademskega kiparja Andreja Grošlja, leškega rojaka, ki je simbol rudarstva upodobil z dvema reliefoma. Na eni strani je sključen rudar s karbidovko v roki, na drugi strani pa sta rudarjeva žena in otrok. Celoten relief nosi naslov Rudarjeva družina. Odkritje je bilo ob krajevnem prazniku leta 1984, ko je na pobudo Krajevne skupnosti Leše potekalo srečanje še živečih rudarjev leškega premogovnika.

Odkrili so tudi kamniti relief, izdelan iz peščenca, ki je pritrjen na večji kvadratno oblikovan podstavek iz kamna. Ta kamen so domačini pripeljali z zgornjega "pona", poti ozkotirne železnice iz časa leškega premogovnika. V publikaciji Srečno, ki so jo ob tej priložnosti izdali, so strnili dragocene spomine na knapovstvo. Za izdajo in ohranitev spominov je poskrbelo KD Leše.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..