Meziska dolina

FORMA VIVA na Prevaljah

0003 Osnovne informacije: ravne

Na Prevaljah so postavljene tri forma vive iz železa: Vrtiljak pri šoli, skulptura - spomin na železarstvo ob cesti blizu Ahaca in skulptura na Poljani, stičišče zgornjega in spodnjega dela Mežiške doline.

Domača stran

Vrtiljak, skulptura iz železa postavljena pred osnovno šolo na Prevaljah leta 1984, je delo irskega kiparja Jima Buckleya (Cork, Irska). Sestavljena je iz dveh temeljnih elementov: gigantskega obroča in v vertikalo postavljenega stebra iz jeklenih cevi; oba elementa je umetnik spel s členasto verigo tako, da celota spominja na otroški vrtiljak.

Skulptura iz železa angleškega kiparja avstrijskega porekla Ernsta Eisenmayerja (Dunaj, Avstrija), postavljena leta 1970 na Prevaljah ob glavni cesti v bližini Ahaca, opozarja na zgodovino železarstva v Mežiški dolini.

Forma viva Gary C. Dwyer (San Luis Obispo, ZDA) predstavlja ambientalno zasnovano kompozicijo, stoji ob glavni cesti na Poljani, ki vodi v zgornjo Mežiško dolino. Označuje krajinsko prelomnico med zgornjo in spodnjo Mežiško dolino. Skulptura je nastala na simpoziju leta 1984 na temo Mir- nikoli več vojne.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..