Meziska dolina

KRAJINSKI PARK TOPLA

0014 Osnovne informacije: ravne

Topla je čudovita alpska dolina pod južnimi stenami Pece. Zaradi svojih izjemnih naravnih lepot je zaščitena. Celoten zaselek objema visoke, mogočne in osamele kmetije Burjak, Florin, Kordež, Fajmut in Končnik, ki jih z vseh strani obdajajo obsežni, gosti smrekovi in macesnovi gozdovi. Izredno velike in mogočne kmetije v Topli so pravzaprav kar majhni zaselki; etnologi jih imenujejo »celki«.

Povezava

Vse domačije odlikuje izredna arhitektura domačij in kašč. Zanje je značilna tradicionalna lesena in kamnita gradnja ter enodelna skodelna kritina streh. Vse domačije so izraziti primerki kmečke alpske arhitekture s sledmi dimničnega izročila iz obdobja 16. do 19. stoletja. Posebnost živalstva te lepe doline so alpski zajec, alpski jereb ali belka, ruševec, divji petelin in gozdni jereb. V gostih gozdovih gnezdijo tudi nekatere ujede, v čistih vodah potoka Topla pa živijo postrv potočnica, rak koščak in potočne školjke, ki so zaradi svoje ekološke funkcije zavarovane živalske vrste.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..