Meziska dolina

VOLINJAK

volinjak Osnovne informacije: ravne

Volinjak - kraški svet med gorami. Mistični dom Žal žena in kraj kamor se vedno vračaš z veseljem. Vpliv vode na apnenec je ustvaril posebne površinske oblike, značilne za kraški svet, med najbolj zanimive pa definitivno spada kamniti most, pod katerim se vije drevo in preko katerega lahko preko zavarovane poti gremo do enega najlepših razgledov z Leš. Vidimo namreč vso veličino Pece, Pliberško ravnino, ki se vije v neskončnost.

Ob večernih urah je na Volinjaku še posebej lepo, saj sonce zahaja za Peco in so pogledi proti Poljani in Pliberku fascinantni. Tudi pozimi je na Volinjaku zelo lepo. Iz številnih jamic, ki so v kamninah in pod skalami se namreč zaradi temperaturne razlike vije meglica in tako se mistika še stopnjuje. Na Volinjaku naj bi po legendi prebivale Žal žene, vile, ki so bližnjemu kmetu Hermonku prinašale srečo v kmetijstvu, a so zaradi ženske prepirljivosti Žal žene odšle iz Mežiške doline, z njimi pa naj bi odšla tudi sreča. Volinjak je povezan tudi z znanim Štoparjevim mostom na Poljani, saj so na Volinjaku za njegovo grajenje lomili in klesali kamen.


Pot do Volinjaka je možna z več strani, od kmetije Stovčnik, Hermonk ali od Leških cerkev. Pot ni zahtevna, časovno pa odvisna od kod se odločite iti na vrh. Od najbolj standardne izhodiščne poti, Hermonkove kapelice, je ob zmerni hoji do vrha (886m), kjer je tudi omarica z vpisno knjigo in štampiljko, le 30min.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..