Meziska dolina

PODRUŽNIČNA CERKEV SVETEGA KOZME IN DAMIJANA NA BRINJEVI GORI

0013 Osnovne informacije: ravne

Brinjeva gora je dobila ime po brinju, ki je včasih pokrivalo vrh peščenega hriba. Verjetno je tu že od nekdaj stalo znamenje, 1910. leta pa so na tem mestu postavili kapelico iz lesa. Prva skica kapelice je datirana z dne 19. 9. 1910. Za opis lokacije je uporabljena nemška beseda Straschischa - katastrska občina Stražišče. Brinjegorski kmetje so leta 1935 ob starem zvoniku postavili večjo leseno cerkev sv. Kozme in Damijana z novo ladjo.


Leta 1989 so po načrtih arhitekta Andreja Lodranta na Brinjevi gori zgradili novo zidano cerkev. S prostovoljnim delom postavljeno cerkev je blagoslovil nadškof dr. Franc Kramberger 24. 9. 1989. V notranjosti cerkvice so dela domačih umetnikov: kipca sv. Kozme in Damijana sta delo Janka Dolenca, Kristus na križu dr. Alojza Pogorevca, Snemanje s križa slikarja Oskarja Rotovnika-Okija in Kristusova podoba Benjamina Kumpreja. Zvonček pred vhodom zvoni za zdravje. "Dokler boste hodili k nama, boste še živi."

O nastanku cerkve govori povedka, in sicer: Rajni Lubas je bil izkušen živinozdravnik, ki so ga daleč naokoli poznali. Nekoč se mu je sanjalo, da je bil na Brinjevi gori, pa je tako zbolel, da bi moral umreti. Prišla sta ga pozdravit dva pobožna moža in ga popolnoma ozdravila. V nedeljo po sv. maši sta Lubas in Broman pila pri Lukcu v Guštanju. Lubas pripoveduje Bromanu svoje sanje. Spoznala sta, da ta pobožna moža ne moreta biti kdo drug kakor sv. brata Kozma in Damijan, ki sta bila tudi zdravnika. Zato zvržeta nekaj denarja in postavita na Brinjevi gori leseno kapelico v čast sv. Kozmi in Damijanu. In od tega časa hodijo ljudje v to kapelico molit.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..