Meziska dolina

PODRUŽNIČNA CERKEV SVETEGA JANEZA KRSTNIKA NA POLJANI

0012 Osnovne informacije: ravne

Podružnična cerkev sv. Janeza Krstnika na Poljani pri Prevaljah stoji pred razpotjem cest čez mejo proti Pliberku in zgornjo Mežiško dolino. Cerkev je zgodnjegotska iz začetka 14. stoletja, z bogato stavbno zgodovino. Da je cerkev najstarejša cerkev v prevaljski fari dokazuje patrocinij Janeza Krstnika, kateremu so v poznem 13. in zgodnjem 14. stoletju posvečali tudi samostojne krstne kapele.


Stavba je kapelnega tipa, ima enoten tloris, različno oblikovana okna na južni fasadi dokazujejo, da ima cerkev bogato stavbno zgodovino s pozidavami iz različnih umetnostnih obdobij. Nad vzhodnim delom je na ostrešju postavljen zvonik, ki ohranja tradicijo koroških nadstrešnih stolpičev. Pred zahodno fasado je lopa, kar je značilno za koroško cerkveno arhitekturo. Prezbiterij je od ladijskega prostora ločen s preprostim slavolokom. Poslikava in oprema cerkve izvirata iz 17. stol. Glavni leseni oltar, datiran z letnico 1653, je izrazit predstavnik baročnih zlatih oltarjev. Iz istega časa sta tudi oba stranska oltarčka, posvečena sv. Martinu in sv. Urbanu. Na severni strani je prizidana preprosta pravokotna kapela sv. Jakoba, v njej pa je oltar posvečen sv. Jobu, menda edini te vrste pri nas. V cerkvi so že od srednjega veka naprej hranili iz lipovega lesa izrezljan poznogotski kip, glavo sv. Janeza Krstnika. To izjemno srednjeveško umetnino iz poznega 15. stoletja smo Slovenci pokazali na mednarodni razstavi v Parizu. Izpod beležev se kažejo sledi srednjeveških stenskih slikarij, ki pa še niso niti odkrite niti raziskane. Ves prostor pod prižnico je ograjen z železno ograjo, o čemer pripoveduje pripovedka Ofartna Polajnarca.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..