Meziska dolina

PODRUŽNIČNA CERKEV SVETEGA VOLBENKA NA LEŠAH

0001 Osnovne informacije: ravne

Poznogotska cerkev sv. Volbenka na Lešah stoji le nekaj metrov nad cerkvijo sv. Ane, zato pogosto govorimo o leških dvojčicah. Stavba, zgrajena v 15. stoletju, je postavljena v strmi breg in daje vtis moči ter drznega stavbarstva. Cerkev je brez zvonika, vendar je v preteklosti imela na strehi ličen osmerokoten lesen stolpič, ki je ob požaru leta 1885 zgorel. Cerkvena stavbna lupina je predrta z lepimi gotskimi dvodelnimi okni s krogovičji.


Najlepši pogled na cerkev je od spodnje strani, kjer opirajo vse ogle mnogokotnega prezbiterija različno visoki in kar trikrat stopnjevani oporniki. Cerkvena stavba priča o bogati stavbni zgodovini z velikem številom prezidav. Notranjost cerkve je zaradi požara, ki ga je povzročil udarec strele, estetsko osiromašena, saj je poleg lesenega stolpiča pogorel tudi lesen strop in vsa notranja oprema. Prezbiterij še danes krasi lep baročni oltar, vpet pod starodavne gotske oboke. Latinski napis pove, da ga je z darovi faranov dal postaviti župnik Caspar Pillath (1678 – 1706) leta 1680. V tronu je baročno razgiban kip cerkvenega zavetnika sv. Volbenka s cerkvijo v levici, ob stenah sta kipa svetega frančiškana z baklo in sv. Dominika s psom. Stranska oltarja sta preprosta izdelka nove gotike. V cerkvi je tudi križev pot na oljnih podobah. Napisi so v bohoričici. Žal slike zelo bledijo, da barv in podob skoraj ni mogoče več razbrati.

Pod prezbiterijem je kripta, ki predstavlja redko uporabljen arhitekturni element v cerkvah na Slovenskem. V dvoransko kripto je dostop mogoč po dvojnih stopnicah , vanjo pa je postavljen kamnit oltarček, posvečen sv. Valentinu. V dvojni vdolbini sta kamnita kipa dveh svetnikov, desni je sv. Valentin z bolnim otrokom ob vznožju, drugi pa je nepoznani mašnik. Baročni oltar je dar prevaljskega župnika Valentina Cadellija (17121752). K sv. Valentinu so verniki hodili molit za ozdravitev božjastnih bolezni. V času rudarstva na Lešah je bila cerkve sv. Volbenka knapovška, in ob lepih nedeljah so imeli knapovški sejem.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..