Meziska dolina

PODRUŽNIČNA CERKEV SVETE ANE NA LEŠAH

0001 Osnovne informacije: ravne

Na hribu nad vasjo Leše stojita podružnični poznogotski cerkvi iz 15. stoletja, cerkev sv. Ane in cerkev sv. Volbenka. Cerkev sv. Ane, priprošnjice in zavetnice mater, nosečnic in otrok polnega zakona, je nastala v prvi polovici 15. stoletja. Stavba daje vtis ličnosti in vitkosti, na severni strani ima vitek, visok in nerazčlenjen zvonik, ki po gotskem stilu dobesedno raste iz tal.
 

Cerkev ima gotsko šilasta okna z bogatim krogovičjem najrazličnejših oblik. Notranjost cerkve je umetnostno zelo bogata. Pravokotno ladjo pokriva lesen, z letvami na kvadratna polja razdeljen strop, ki je v 17. stoletju zamenjal prvotnega gotskega. Na sredi sta Marijin monogram in letnica nastanka 1689. V vsakem polju so naslikani stilizirani rumeni cvetovi pasijonke, osenčeni z različnimi odtenki rjave barve. Stranski oltarji so bili prvotno slikani, kasneje pa so na obe zidani menzi postavili lesena oltarna nastavka. Leta 1978 so odkrili prvotno slikana stranska oltarja in v prezbiteriju renesančno ornamentiko. Lesena stranska oltarja so prenesli v prezbiterij na stranski steni. Oba naslikana oltarčka sta primer poznogotske oltarne arhitekture, opremljena sta z letnico 1577, ob obeh pa sta še inicialki E.P., ki sta iniciali slikarjevega imena in priimka. Na severni steni ladje je freska Pohoda in Poklona treh kraljev. Posebno vrednost daje prostoru nastavek glavnega oltarja, ki sodi v družino zlatih oltarjev in je datiran z letnico 1644. V tronu je kiparska skupina sv. Ane Samotretje - mati Ana skupaj s hčerko Marijo in vnukom Jezusom. Na levi strani je kip neznane mučenke, desno pa kip sv. Barbare. V atiki je slika sv. Družine, na vrhu pa še skupina Križanja. Cerkev ima v zvoniku tri različno velike zvonove, ki jih označujejo kot moški, ženski in otroški zvon.
V 19. in prvi polovici 20. stoletja so k cerkvi sv. Ane v procesijah romali verniki iz različnih krajev.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..