Meziska dolina

PODRUŽNIČNA CERKEV SVETE URŠULE NA URŠLJI GORI

0002 Osnovne informacije: ravne

Podružnična cerkev sv. Uršule na Uršlji gori je s svojo lego na 1699 m visoki Uršlji gori, ki zamejuje južno stran spodnjega dela Mežiške doline, najvišje stoječa cerkev v Sloveniji in največja cerkev na takšni nadmorski višini v srednji Evropi. Pobudniki in donatorji gradnje cerkve, ki je potekala v letih od 1570 do 1614, so bili domačini in plešivski kmetje. Sezidana je bila v znamenju zvestobe kmečkega prebivalstva katoliški veri.


Ljubljanski škof Tomaž Hren, pod katerega cerkveno pristojnost sta takrat spadali Mežiška in Mislinjska dolina, je vodil gradnjo cerkve in jo 18. avgusta 1602 tudi posvetil. Cerkev in oltarji kažejo slogovni razpon med gotiko, renesanso in barokom. Med največje znamenitosti cerkve štejemo zvon iz leta 1584, odprto leseno ostrešje v ladji, gotski kamniti Marijin stranski oltar in praznično lice oltarja sv. Uršule, delo slovenjgraškega slikarskega mojstra Janeza Andreja Straussa.

Sveta Uršula in Uršlja gora

Sv. Uršula je bila izgnana iz rodnih dežel, s seboj je vzela Povodnega moža. Potovala sta po svetu, šla sta čez veliko gora, hribov in dolin. Nikjer nista našla prostora zase. Šla sta čez goro, na kateri je sv. Uršula stopila na kamen in vanj se ji je vdrla noga. Odločila se je, da bo ostala kar tam, kajti menila je, če so kamni tako mehki, morajo biti tudi človeška srca mehka. Ker ni bilo tam nobenega jezera za Povodnega moža, se je ta odločil, da bo sam naredil jezero. Za pomoč je prosil bližnjega kmeta, ta pa mu je za pomoč posodil vole. Voli so mu pomagali prinašati vodo, zato jih je on bogato nagradil. Na njih je obesil veliko zlata, namesto da bi jim dal sena. Voli so zlato prinesli domov. Kmet je postal bogat, a bogastva ni znal uživati in se je zapil. Po tem dekletu se imenujeta gora in cerkev, ki stoji na njej.


Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..