Meziska dolina

PODRUŽNIČNA CERKEV SVETE BARBARE V ZAGRADU

0010 Osnovne informacije: ravne

Cerkev sv. Barbare, zavetnice rudarjev, zidarjev, kamnosekov, tesarjev, krovcev in arhitektov, stoji v Zagradu južno od Prevalj na terasastem pomolu, ki se na vse strani strmo spušča v dolino Meže. Sv. Barbara je podružnica župnijske cerkve Device Marije na Jezeru. Prvič je cerkev omenjena 3. marca 1496 kot "sandt Warbara bey Guetenstain".

V 17. stoletju so cerkev prezidali, od prvotne stavbe se je ohranil le še gotski prezbiterij s freskami iz leta 1466. V osnovi so gotski cerkvi v času baroka v vsej dolžini ladje prizidali stranski kapeli, kar daje cerkvi širino oziroma prečnost. Od notranje opreme sta najpomembnejša stranska oltarja iz začetka 17. stoletja. Na oboku prezbiterija so izjemne gotske srednjeveške freske delo neznanega mojstra, poimenovanega Mojstra iz Nonče vasi, ki so jih izpod ometa odkrili leta 1959. Na oboku prezbiterija sv. Barbare naslikani motiv Imago pietatis ali Podoba usmiljenja je v slovenskem prostoru nekaj izjemnega. Na podlagi ohranjenega mojstrskega znaka se domneva, da je bil avtor dejaven v beljaškemu umetniškemu krogu, novejše raziskave pa slikarije navezujejo na zgodnje grafične liste nemškega mojstra E.S. in poudarjajo sorodnost z votivno sliko kanonika Konrada Ernsta v cerkvi sv. Magdalene v Velikovcu. Za časovno opredelitev slikarije v cerkvi je pomemben še napis, ki se je ohranil iz časa nastanka fresk pod Matejevim angelom in se glasi: "Nach Christi Geburd vier hundert Jar und danach Im LXVI Jarr am X …" dalje pa je napis nečitljiv. V prevodu to pomeni: "Po Kristusovem rojstvu (tisoč) štiristo let in potem v 66. letu na X . . .".

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..