Meziska dolina

ŽUPNIJSKA CERKEV SVETE DEVICE MARIJE NA JEZERU

0011 Osnovne informacije: ravne

Župnijska cerkev sv. Device Marije na Jezeru v Farni vasi pri Prevaljah je kot samostojna župnija v zgodovinskih virih prvič omenjena 25. aprila 1335 in je bila prvotno poimenovana sv. Marija pri Guštanju oziroma nad Guštanjem. Verjetno so cerkev zgradili že v 13. stoletju, saj je v listinah omenjena že leta 1302. V načrtu iz leta 1861 in iz tlorisa, posnetega leta 1888, je razvidno, da je bila cerkev takrat še enoladijska gotska dvorana.

Leta 1890 so povečali obstoječo cerkveno stavbo pod vodstvom gradbenega mojstra Petra Madila s Prevalj. Cerkev so pozidali v času župnikovanja Antona Müllerja, oltarje je postavil župnik Anton Kesnar, posvetil pa jo je celovški škof Jožef Kahn leta 1897. Ladjo stare gotske cerkve so podrli in v prečni smeri sezidali večjo, v novo cerkev pa kot stransko kapelo vključili romanski kor z zvonikom. Ostaline stare cerkve so jasno vidne v kapeli, kjer je ohranjen križno-rebrasti gotski obok. Današnja cerkev je grajena v novobaročnem stilu. Notranjščina cerkve predstavlja triladijsko dvorano, ki je v celoti poslikana z bogato ornamentiko in figuralnimi prizori. Na fasadi cerkve je nad vhodom kip Križanega, v stenskih nišah pa sta kipa sv. Petra in Pavla. V kapeli pod zvonikom je ohranjen domnevno nekdanji glavni baročni oltar Matere božje. Glavni oltar današnje cerkve s kiparsko skupino Marijinega vnebovzetja je bogat izdelek umetnega podobarstva s konca 19. stoletja. Notranjost in zunanjost cerkve so v celoti obnovili leta 1990.

Do leta 1861 je bila cerkev na Fari župnijska cerkev večjega dela spodnje Mežiške doline. Ob župnijski cerkvi pa je v upravi prevaljske fare pet podružnic: cerkev sv. Barbare v Zagradu, cerkev sv. Janeza Krstnika na Poljani, cerkvi sv. Ane in sv. Volbenka na Lešah, cerkev sv. Kozme in Damijana na Brinjevi gori. Cerkev sv. Lenarta na Platu, ki je prvotno tudi sodila k prevaljski, so leta 1967 dodelili fari sv. Jakoba v Mežici.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..