Meziska dolina

LEŠKA KAPELICA

0009 Osnovne informacije: ravne

V ozki soteski ob cesti Prevalje – Leše stoji gotovo največja kapela zaprtega tipa v občini Prevalje, ki je v zasebni lasti. Uvršča se med tiste kapele, ki imajo dostopno prostornino. Je zidana, vhod v kapelo je s severne strani.

Kapela je simbol rudarstva in je prvi znanilec rudarske vasi. Njeno stanje pa kliče po obnovi zunanjosti, ureditvi notranjosti in restavriranju kipov ter njihovo vrnitev v kapelo.
 

Vhodna vrata so bila v preteklosti dvokrilna, lesena. V osemdesetih letih so postavili nova dvokrilna, kovinska. Na obeh stranskih stenah so v zgornjih delih polkrožno oblikovane line s kovinskimi okraski. Po arhitekturi in po reliefu, ki je nad vrati vhoda v kapelo, lahko sklepamo, da je bila kapela zgrajena v času delovanja leškega premogovnika, torej v 19. stoletju. Zdi se, da je kapela votivnega značaja, zgrajena iz zaobljube. Nad vhodom je namreč lepo viden relief, na katerem so simbolično upodobljene Leše z rudarskimi napravami, spodaj ob potoku pa sedi oseba s klobukom v roki in pred njim najbrž ponesrečenec. Gradnja kapelice se verjetno nanaša na tak dogodek. V njeni notranjosti je bila v preteklosti skupina skulptur Križanja in kip Žalostne matere božje. Sedaj je v njej le še razpelo s Kristusom. Leseni kipi Janez, Marija Magdalena in Žalostna mati božja pa so shranjeni pri enem od lastnikov kapelice. Oltarni prostor, ki je polkrožno apsidalno oblikovan in po stenah okrašen s štukaturo ter dvema slikanima medaljonoma. Po propadu leškega rudnika, je kapelico kupila Katarina Karničnik (Jugova Katra), pravili so ji sveta Katra, ker je bila zelo verna in prava ljudska zdravilka. Kapelo je kupila brez zemlje. V njej nikoli ni bilo verskih obredov. Ljudje pa se spominjajo, da so se župniki tu preoblekli, ko so ob božiču in veliki noči šli na spoved na Leše. Pred kapelo je počakal župnik tudi pogrebni sprevod z Leš in od tu hodil pred sprevodom do pokopališča na Fari.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..