Meziska dolina

KAPELICA SVETE URŠULE v Šentanelu

0017 Osnovne informacije: ravne

Kapelico sv. Uršule v Šentanelu so postavili leta 1865, menda v času, ko so gradili cerkev Sv. Danijela v vasi. Legenda pripoveduje, da je nekoč h kmetu Gorniku prišla neka žena z imenom Uršula in prosila, če lahko postavi cerkvico. Gospodar ni dovolil, češ da bodo romarji preveč poteptali zemljišče.

Žena ga je preklela in mu napovedala, da se bo pred njegovo domačijo odprlo brezno, ki bo požrlo vso njegovo imetje. Užaljeno je odšla na Uršljo goro in tam postavila cerkev svete Uršule, ki stoji še danes. V bližini Gornikove domačije je res globača, morda je to nekdanji kolovoz, kmetija z vsemi poslopji pa stoji še danes. Kasneje so farani, menda zaradi slabe vesti, postavili kapelo svete Uršule. Skoraj tesno ob kapeli rastejo štiri mogočne lipe, ki dajejo videz, kot da je kapela ukleščena mednje.

 

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..