Meziska dolina

CERKEV SVETEGA JAKOBA v Koprivni

0018 Osnovne informacije: ravne

Gotska župnijska cerkev sv. Jakoba starejšega, zavetnika delavcev, romarjev in vojakov ter priprošnika za vreme in poljske pridelke, je bila domnevno pozidana v 13. ali 14. stoletju. Predstavlja enkraten krajinski spomenik, ki stoji nad dolino reke Meže na višini 1073 m. Zaradi svoje posebne lege je kljub zalo razgibani gorati pokrajini vidna iz vseh okoliških dolin, sporočilo njenih treh bronastih zvonov pa seže tudi do najbolj oddaljenih domačij.

Poleg glavnega oltarja sv. Jakoba, upodobljenega s popotno palico in školjko, sta v cerkvi dva stranska oltarja Materi Božji in oltar sv. Petra. Posebnost je strop poslikan z motivi rožnega venca in človekovih poslednjih reči s starinskimi podnapisi. Tako kot zunanjost in notranjost cerkve, sta bili leta 1986 lepo obnovljeni tudi kapelici s kipoma sv. Jurija in sv. Martina ob vhodu na pokopališče.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..