Meziska dolina

Domov Športne prireditve POHOD "ČEZ GORO K OČETU"

POHOD "ČEZ GORO K OČETU"

cez_goro Osnovne informacije: ravne

Planinsko društvo Ravne na Koroškem vsako letu v drugi polovici meseca decembra organizira nočni pohod »Čez goro k očetu«.  Pohodniki se zberejo na Ravnah na Koroškem, od koder se z avtobusi odpeljejo do Koprivne v občini Črna na Koroškem. Od tam pot nadaljujejo peš, najprej do kmetije Kumer in nato prečkajo mejo na prehodu Luže. Pot jih vodi naprej do kmetije Čemer, kjer pohodnike s kulturnim programom in pogostitvijo pričakajo zamejci z avstrijske Koroške. Pot se zaključi pri Raztočniku, kakšnih osem kilometrov pred Železno Kaplo. Tam pohodnike ponovno poberejo avtobusi, s katerimi se vrnejo na Ravne na Koroškem. Za varnost pohodnikov poleg pohodnikov samih skrbijo gorski reševalci in vodniki iz planinskih društev, ki skupine planincev pripeljejo na pohod.

 Na podobno, a precej zahtevnejšo pot od Kotelj do Celovca so se v težkih zimskih razmerah na božični večer leta 1932 podale Prežihova žena in hčerki, da bi se po več kot dveh letih srečale z možem in očetom. Do srečanja ni prišlo, saj so Prežiha tik pred srečanjem aretirali. Napor žene in hčerk, ki so se 14 ur prebijale skozi sneg, je Lovro Kuhar - Prežihov Voranc opisal v kratki povesti Čez goro k očetu.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..