Meziska dolina

Domov Športno - rekreacijska ponudba PLEZANJE NA BURJAKOVI STENI

PLEZANJE NA BURJAKOVI STENI

plezanje Osnovne informacije: ravne

Stena je urejena kot plezališce za športne plezalce.  Nahaja se pod južnim ostenjem Pece v bližini Črne na Koroškem. V steni je okrog 68 plezalskih smeri, katerih ocene se gibljejo med 3 in 8c, njihova dolžina pa med 6 ter 55 metri.

Hkrati je pomemben življenjski prostor nekaterih ogroženih vrst ptic, ki so si v nedostopni skalni steni našle pred plenilci varen prostor za svoja gnezdišca.

Plezalske smeri in težavnosti

 Pred vec kot 230 milijoni let so na dnu morja iz številnih alg nastali apnenci, ki danes gradijo Burjakovo steno. Kasneje, predvsem v casu dviganja Alp, so se ti apnenci gubali, narivali in prelamljali in nastala je stena, ki danes nosi ime po bližnji domaciji. Burjakova stena je mogocen spomenik oblikovanja površja v geološki preteklosti in je zato dolocena za geološko in geomorfološko naravno vrednoto.

Ostale vsebine iz te občine:

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..