Meziska dolina

VHOD V ROV FRANCISKUS

0002 Osnovne informacije: ravne

Deset metrov dolg rov z vhodom skozi železna vrata z manjšo lino, z dvema tračnicama pred vhodom in na novo sezidano škarpo so obnovili sredi 80. let v sodelovanju Krajevne skupnosti Leše in Delavskega muzeja Ravne na Koroškem. Frančiškov rov je ob poti Prevalje – Leše edini ohranjeni vhod v jamo Leškega premogovnika, kjer so premog izvažali skozi štiri rove, od katerih je bil Evgen dolg 113,76 m, Jožef in Matej 151,68 m ter Barbara 208,56 m. Jamsko vodo so odvajali po posebnem rovu, dolgem 530,88 m.


 Frančiškov podkop so začeli odpirati že leta 1849 ob leškem potoku in na dolžini 460 m za zračenje delovišč v podkopu zgradili Frančiškov zračni jašek. Dolžina podkopa do premogovega sloja je znašala 655 m.

Premog so v jami izvažali po jamskih tirnicah z vozički po 392 kg, po rovih na plano pa v vozovih z 840 kg do 1008 kg. Iz treh jam so ga v drugi polovici 19. stoletja dvigali tudi na parni pogon. Na prostem so ga vse do uvedbe Müllerjevih plinskih generatorjev sortirali na dve velikosti. Nad vhodom v rov je tudi obnovljen napis, ki se glasi: // FRANČIŠKOV ROV 1849 / Srce leškega premogovnika / 1816–1938 / V 40 – letih največji premogovnik na Slovenskem / Energetska osnova za nastanek in rast prevaljške železarne / 1835 1899.
Za urejenost in dostopnost skrbi KD Leše, ki vsako leto ob Jesenskih srečanjih na Prevaljah organizira tudi pohod Po stopinjah leškega rudarja, ki se začne pred rovom Franciscus. Veliko predmetov iz časa delovanja leškega premogovnika hrani v svoji zbirki domačin Zvonko Topler.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..