Meziska dolina

Domov Tematske poti Učna pot PO STOPINJAH LEŠKIH RUDARJEV

Učna pot PO STOPINJAH LEŠKIH RUDARJEV

leserov Osnovne informacije: ravne
 
Leše je kot kraj zaznamoval rudnik, ki je deloval od leta 1818 do 1939. V petdesetih letih 19. stoletja je bil to največji rudnik na Slovenskem.
Na  čase rudarskega delavskega središča danes spominja le še nekaj objektov. Edini ohranjen vhod v rov  je Krajevna skupnost Leše, skupaj z Delavskim. muzejem, Zavodom za spomeniško varstvo Maribor in KUD Leše obnovila leta 1987.

Obnova je zajemala obnovitev  portala z napisno ploščo, namestitev vrat  ter ureditev nekaj metrov rova, kjer bi bilo razstavljeno rudarsko orodje, pozidavo obeh stranskih škarp, ureditev steze do vhoda v rov in ureditev parkirnega prostora.
Svečano odprtje obnovljenega rova Franciscus je bilo ob krajevnem prazniku Leš 22. julija 1987, od takrat naprej, za urejenost okolja pred vhodom skrbi Kulturno društvo Leše.
19. septembra 2003 pa je KD Leše na objektih, ki so še iz čase rudarstva, svečano odkrilo spominske plošče in pripravilo prvi spominski pohod Po stopinjah leškega rudarja, ki je postal tradicionalen in je organiziran v času jesenskih srečanj na Prevaljah.

Filter - Tematske poti

Prikaži samo iz občine - tematske poti

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..