Meziska dolina

Domov Tematske poti POT NA GORNO

POT NA GORNO

gorna Osnovne informacije: ravne

Pohod se začne izpred hotela Peca in sledi planinskim oznakam poti na Peco po Podpeški ulici do Smrečnikovih travnikov, po katerih se vzpne proti Graufu. Pod kmetijo Grauf pot zavije desno proti gostilni Hanže, od koder pelje po makadamski cesti približno 1000 m, kjer malo nad večjim levim ovinkom – za smerokazom zavije desno v gozd. Pravi vzpon na Gorno se tu nad Potočnikovimi travniki šele začne.

Prijetna gozdna pot (lovska steza) vodi okrog pobočja Gorne do Slovensko - Avstrijske meje. Če pohodniki malo pred mejniki zavijejo desno, pridejo do lepe razgledne točke - Jelenova peč, od koder se spomladi, ko bukve še nimajo listja in jeseni, ko listje že odpade, vidi daleč naokrog: do Pliberškega polja, Brusnija, Hamunovega vrha, Šentanela, Mežice. Pri Avstrijski meji pot zavije levo – strmo v hrib in po nekaj skalnih serpentinah prispe na vrh. Ta je porasel z nizkim grmičevjem in travo. Z vrha je lep razgled na Peco, ki je kot na dlani, na Smrekovec, Jankovec, Uršljo goro in Svinjo planino. Vrača se po drugi, bolj položni poti, levo ob mejnikih z Avstrijo do Šteng. Na Štengah je spominsko znamenje borcem 2. svetovne vojne. Tu se križajo in stikajo poti in ceste iz Mežice, Črne in Helene ki vodijo proti Peci na Terčovo.  S Šteng pelje gozdna pot nazaj proti Mežici. Spremlja planinske oznake in se iz gozda po smučišču - travniku spusti ob Golobovi hiši do kmetije Grauf. Pri kmetiji Grauf je ohranjena, okrog 100 let stara kašča, ki velja za najlepšo v tem delu Mežiške doline. Graufova domačija je prekrita s skodlami, po koroško - šiklni. Lep je tipičen lesen balkon - gank, ki je zgrajen iz tesanih brun, prav tako hiša. To je kmečki zaselek, zgradbe so postavljene v krogu in tvorijo krožno gorico. Značilno je tudi leseno korito, kjer se popotniki lahko odžejajo z dobro pitno vodo. Od Graufa se vračajo po isti poti kot pri vzponu.

Filter - Tematske poti

Prikaži samo iz občine - tematske poti

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..