Meziska dolina

MALGAJEV SPOMENIK

0003 Osnovne informacije: ravne

Ob regionalni cesti Ravne - Dravograd stoji v bližini domačije Blatnik na Dobrijah spomenik, ki je posvečen komandantu koroških borcev - prostovoljcev za severno mejo Franju Malgaju in tovarišem. Spomenik je zasnoval arhitekt Pengov, ker so starega razdejali Nemci leta 1941 ob okupaciji stare Jugoslavije. Slovesno so ga odkrili leta 1947 nad železniško postajo na Ravnah, a so ga leta 1968 prestavili na sedanje mesto na Dobrijah. Na približno tri metre visokem spomeniku iz belega granita, ki ima na vrhu knežji kamen s petokrako zvezdo, so tri bronaste plošče s posvetili.

Domača stran


Na Ravnah na Koroškem deluje Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj, ki razvija in širi slovensko domoljubno zavest. Poseben poudarek pri svojem delovanju namenja društvo obujanju in negovanju spominov na dogodke, datume, obeležja in kraje, povezane z likom in delom nadporočnika Franja Malgaja in njegovih borcev za severno mejo.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..