Meziska dolina

BOLNIŠNICA LEŠE

0001 Osnovne informacije: ravne

Bolnišnico, pritlično stavbo pravokotne oblike, dolgo okrog 50 in široko 10 m, s čopasto dvokapno streho, danes pokrito z opečnato kritino, so zaradi potreb največjega premogovnika na Slovenskem zgradili v letih med 1854–1860. Imela je tri bolniške sobe za dvajset bolnikov, sobo za bolniškega strežnika in preiskovalno sobo. Na zahodni strani so bili še prizidki: kuhinja, pralnica, stranišča in mrtvašnica.


Bolnišnica je sprejemala samo leške rudarje in njihove svojce, ki so imeli brezplačno oskrbo. V najboljših časih so jim hrano prinašali iz bližnje restavracije. Največ bolnikov se je tu zdravilo leta 1919, ko je razsajala griža. Zdravnik je v bolnišnico prihajal po potrebi s Prevalj in iz Črne, do leta 1919, ko so bolnišnico zaprli. Po prenehanju obratovanja premogovnika so stavbo bolnišnice prodali in kupci so v njej uredili stanovanja. Na vzhodnem delu stavbe je spominska plošča, ki jo je leta 2003 odkrilo KD Leše.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..