Meziska dolina

SPOMINSKI PARK POLJANA

0006 Osnovne informacije: ravne

Spominski park Poljana leži na križišču cest Prevalje, Mežica, Črna na Koroškem, Holmec. Posvečen je spominu na sklepne boje ob koncu druge svetovne vojne, zlasti na zadnji spopad 14. 5. in na zmago nad nacifašizmom v Evropi. V neposredni bližini križišča stojita dva pomnika. Prvega, spomenik Zmage, so postavili 27. 4. 1955, drugega, spomenik Svobodi in miru pa ob 40. obletnici omenjenih dogodkov, 18. 5. 1985.


Od križišča proti Prevaljam stojijo na desni strani cerkev sv. Janeza Krstnika, kozolec, skulptura Ajdovska deklica in skulptura Ecce homo. Zunaj ožjega območja parka je na desni strani ob cesti postavljena forma viva, jeklena skulptura. V Spominskem parku Svobodi in miru vsako leto sredi maja organizirajo slovesnost v spomin na dogodke 13., 14. in 15. 5. 1945. Leta 2005 so učenci osnovne šole Franja Goloba s Prevalj v okviru UNESCO-ve akcije prevzeli v skrbništvo spomenik Svobodi in miru.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..